Новини

Відбулося засідання семінару "Наукова та методична спадщина професорів Г.О. Бугаєнка та М.Є. Фонкича"

19 травня 2017 року в Навчально-науковому інституті фізики, математики та комп’ютерно-інформаційних систем відбувся Науково-методичний семінар "Наукова та методична спадщина професорів Г.О. Бугаєнка та М.Є. Фонкича", який було приурочено до Днів науки в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Професори Григорій Олексійович Бугаєнко та Михайло Євгенович Фонкич протягом багатьох років самовіддано працювали над становлення та розвитком кафедри фізики та всього фізико-математичного факультету. Професор М.Є. Фонкич очолював кафедру фізики упродовж 38 років, став провідним професором факультету. За цей час було створено матеріальну базу кафедр, навчальні лабораторії з механіки, молекулярної фізики, електрики та магнетизму, оптики, атомної фізики, електронної мікроскопії, рентгеноструктурного аналізу. Професор Г. О. Бугаєнко — автор численних підручників та посібників із теоретичної механіки, електродинаміки, теорії відносності, методів математичної фізики, за якими вчилися студенти не лише Черкас, а й усієї України.

Відкрив засідання семінару почесний декан фізмату, доцент О.І. Богатирьов, який теплими словами згадав професорів Г.О. Бугаєнка та М.Є. Фонкича, з якими його пов’язували більш ніж п'ятдесятирічні стосунки – починаючи від студентських років і занять, аспірантури, яку О.І. Богатирьов закінчив під керівництвом М.І. Фонкича, та подальшої спільної викладацької роботи. Слід зазначити, що серед викладачів, присутніх на семінарі, практично всі свого часу навчалися в Г.О. Бугаєнка та М.Є. Фонкича, отож спогади про їх викладацькі підходи, атмосферу, що панувала на заняттях, були близькими всій аудиторії. О.І. Богатирьов згадав також про тісні наукові контакти, які завдяки роботі М.Є. Фонкича наш факультет зміг встановити з видатними науковцями, зокрема з академіком К.В. Чібісовим, провідним фахівцем у галузі фотохімії та наукової фотографії.

Серед виступаючих були старші лаборанти кафедри фізики Я.Й. Тарнавський та І.Д. Герасименко, які згадували непрості, але сповнені натхненної праці роки формування науково- та навчально-експериментальної бази інституту. Вони відзначили величезну тактовність, повагу до колег та працівників фізмату, якою відзначався М.Є. Фонкич, його блискучі організаційні здібності.

Своїми спогадами з присутніми поділилася почесний декан математичного факультут Л.М. Кляцька, яка згадала про величезну любов М.Є. до класичної музики, його глибокі знання в цій сфері. Незважаючи на величезну зайнятість М.Є. Фонкич виступив організатором музичного лекторію для студентів фізмату, засідання якого проводилися у гуртожитку інституту. М.Є. Фонкич розповідав студентам про історію створення музичних творів, їх особливості, приносив програвач та власні платівки.

Про викладацьку діяльність, якими славився професор Г.О. Бугаєнко розповів д.ф.-м.н. В.І. Слинько. Присутні мали можливість згадати блискучу побудову структури занять, вміння максимально ефективно використовувати кожну секунду лекції, оригінальні підходи до систематизації матеріалу.

На завершення семінару своїми спогадами поділися професор А.М. Гусак, який познайомився з професорами Г.О. Бугаєнком та М.Є. Фонкічем ще в шкільні роки. Він відзначив глибоку інтелігентність, відкритість до всього нового в науці, яка була властива Г.О. Бугаєнку та М.Є. Фонкичу протягом всього життя. Так, при появі перших комп’ютерів на фізматі (в середині 80-х років), Г.О. Бугаєнко став одним із перших, хто навчився програмувати.

На завершення до присутніх звернувся директор ННІ фізики, математики та КІС Ю.О. Ляшенко, який подякував присутнім за виступи та теплу й відкриту атмосферу семінару.

ФОТО

Останнє редагування: Середа, 07 червня 2017 15:52