Новини

Про уроки доброти від почесного декана «фізмату»

Напередодні Дня працівників освіти куратори першокурсників, які навчаються за спеціальностями «математика» і «фізика» у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, організували зустріч із почесним деканом «фізмату» Олегом Івановичем Богатирьовим.

Олег Іванович — рекордсмен серед деканів і директорів нашого університету. Його стаж на цій посаді — 22 роки.

Майже все життя ветерана, за винятком трьох років служби в армії, пов’язане з розвитком і становленням нашого навчального закладу. Він вступив на фізико-математичний факультет у 1954 році. Освіта в той час була платною, а кількість охочих вступити на фізико-математичний факультет — шаленою, хоч при вступі потрібно було скласти шість іспитів. За словами Олега Івановича, вчитися на фізматі було важко, але дуже престижно.

Розповідь поважного гостя вмістила в себе і цікаві наукові факти, і спогади про роки навчання й роботи, і повчальні автобіографічні історії. А ще — критичні зауваження й напутні слова.

Олег Іванович із власного досвіду здібного й добросовісного студента, ленінського стипендіата (мав стипендію вдвічі вищу від середньої зарплати), розповів студентам, що «навчання — це важка праця і єдиний шлях до успіху». Також розповів про службу в армії. Йому довелося бути командиром взводу під керівництвом маршала Покришкіна у військах протиповітряної оборони. Олег Богатирьов як очевидець згадав про дві події, які досі мають усенародне значення і визнання — День перемоги і перший політ людини в космос (друга подія виявилася визначною для історії «фізмату», оскільки з 1961 року 12 квітня стало Днем Фізмату).

Цікаво й корисно для молодих людей було почути теплі спогади Олега Івановича про мудрих керівників і талановитих викладачів навчального закладу — С. Т. Завала, М. О. Довгялла, Г. О. Бугаєнка, М. Є. Фонкіча, Ф. Ф. Боєчка та інших. Від них він отримав уроки людяності і доброти. «Стань на місце студента, зрозумій і допоможи», «як декан Ви вчинили не по інструкції, але як людина дієте вірно», «керівником не можна призначати людину, яка прагне цієї посади» — згадував він їхні мудрі слова.

Олег Іванович — це ціла епоха розвитку фізико-математичної освіти Черкаського національного університету, епоха формування сімейних традицій «фізмату», епоха людяності й поваги до студентів. Чи цікавою і корисною була ця зустріч для непосидючих і загаджетизованих студентів? Очевидно, що цікавою — в аудиторії панувала тиша і всі тамували подих, щоб почути кожне слово у неспішній розповіді. А про користь нинішні першокурсники зроблять висновок згодом. Як показує досвід, через багато років випускники «фізмату» цитують розповіді Олега Івановича, що неодноразово підмічала і дописувач цього матеріалу, випускниця фізмату 1995 року, а нині куратор учасників заходу Тетяна Запорожець.

Тетяна Запорожець, доктор фізико-математичних наук, професор, директор Навчально-наукового центру фізико-хімічних досліджень 

 

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Останнє редагування: Понеділок, 09 жовтня 2017 09:02